Tokajon járunk – mit kóstoljunk meg mindenképp Csurgó Somogy megye


Létrehozás dátuma: 2023-11-02 00:00:00



Tokajon járunk – mit kóstoljunk meg mindenképp Csurgó Somogy megye


Tokajon járunk – mit kóstoljunk meg mindenképp Csurgó Somogy megye
A Tokaji borvidék az ország talán legismertebbje – az észak-magyarországi város és a bor elválaszthatatlanok egymástól, akárcsak Stan és Pan a filmekben. A régióban található pincészetek igazi kulináris élményeket tartogatnak az odalátogatók számára. Az ottani bortermelők és pincészetek között nincs rangsor, nincs legjobbnak választva senki. Mégis több olyan hely akad, amely a többiek közül valamiért kiemelkedik, most ezekből szemezgetünk Tokajon járunk – mit kóstoljunk meg mindenképp?
 
A Tokaji borvidék az ország talán legismertebbje – az észak-magyarországi város és a bor elválaszthatatlanok egymástól, akárcsak Stan és Pan a filmekben. A régióban található pincészetek igazi kulináris élményeket tartogatnak az odalátogatók számára.
 
Az ottani bortermelők és pincészetek között nincs rangsor, nincs legjobbnak választva senki. Mégis több olyan hely akad, amely a többiek közül valamiért kiemelkedik, most ezekből szemezgetünk.
 
Amikor azt mondjuk, Tokaj, akkor biztos, hogy mindenki a borra gondol, és ha ellátogat a környékre, mindenképpen meg akar látogatni egy pincészetet. A környék tele van elkötelezett, a borról és a borászatról szenvedélyesen beszélő szakemberekkel, remek borok kerülnek a kóstoló poharakba. Készítettem egy rövid sorrendet, amolyan listát, mely tükrözni azoknak a sommeliereknek a véleményeit is, akik mérvadóak a szakmában.
 
Ha valaki nem járt még Tokajon, jó, ha pár dologról előzetesen tudomást szerez. Az egyik ilyen, hogy célszerű minél több kóstolót foglalni. Amennyiben valamennyit konyítunk a borászathoz, de van még hova fejlődnünk, kérhetjük a foglalásunk során, hogy a kóstolót a vezető borász kísérje. Ez az ott működő családi borászatoknál gyakori. Körülbelül egy órán át tart egy kóstoló, célszerű egy napon háromnál többet nem lefoglalni. Amennyiben autóval érkezünk, és hazafelé is vezetnünk kell, akkor is részt vehetünk kóstolón, mindössze arra kell figyelnünk, hogy ne nyeljük le a bort. Ha csak a szánkat öblítjük ki vele, akkor is érezhető az ital zamata, illata, íze. A pincészeteket általában mély lépcsőkön közelítjük meg, a folyosókon gyakori a penész is, ez természetes jelenség. A tokaji vidékre a fekete penész, a zasmidium cellare a jellemző. Vigyünk magunkkal pulóvert, hiába a nyári kánikula, a pincékben a föld alatt rendkívül hideg van.
 
A Holdvölgy
 
Valóságos építészeti zsenialításról beszélhetünk, amikor a Holdvölgyet említjük. A csúcstechnológiával felszerelt pincészet vezető borásza Gincsai Tamás, aki a tokaji borok rendkívül széles skáláját készíti. Még a sokszor elfeledett, rendkívül fűszeres aromájú őshonos szőlő fajtával is szívesen kísérletezik, a kabarral. Ha ide ellátogatunk, Tokaj egyik leghosszabb pincéjében találjuk magunkat, mintegy két kilométer hosszú pincerendszerről beszélünk, amely már 600 éves múltra tekint vissza.
 
A Bott Pince
 
A Bott Pince Bodó József és Judit nevéhez fűződik, akik úgy gondolják, hogy Tokaj nem kizárólag a borkészítésről nevezetes. Azt gondolják, hogy a vidék kulináris örökségét fontos, hogy átadják az utánuk jövő generációnak. Ez történhet úgy is, hogy fiatalabb borászokat vesznek a szárnyuk alá, de úgy is, hogy például a helyi fiatalok számára közösségi szüretet szerveznek. Fontos, hogy a gyerekek már kicsiként megtanulják, hogy a vidék, ahonnan származnak, különleges. Pincészetük borai rendkívül népszerűek szerte az országban, a palackozás és kiadás után szinte heteken belül elkapkodják őket.
 
A Lenkey Pince
 
Amikor Lenkey Gézáról beszélünk, egy önálló jövőképpen rendelkező borász jelenik meg előttünk. Ő az, aki sok-sok éve felfedezte, hogy a borai, ahogy múlik az idő, egyre rétegesebbé, érettebbé válnak, így szembe szállva a mai divatos trendekkel, saját borait a kiadás előtt tovább érleli a pincéjében – ez persze anyagi szempontból is ügyes húzás.
 
A Tokaji borvidék sok mindenért tűnhet különlegesnek. Egyrészt csodás természeti adottságokkal rendelkezik, másrészt remek a gasztronómia, finomak a borok. Ízek és illatok szerelmeseinek kihagyhatatlan úticél Tokaj!
 
 
 

<-- Vissza a Tokajon járunk – mit kóstoljunk meg mindenképp Csurgó Somogy megye blog oldalra!

Oldal bemutatása
Blog oldalunkat azért hoztuk létre, hogy támogassuk a hazai Kis- és középvállalkozások Online jelenlétét a digitális marketing legmodernebb eszközeinek felhasználásával. A honlapunkon való megjelenéshez kérlek jelentkezz be kapcsolati oldalunkon.
Linkek

Kiemelt Partnereink:

Kiemelt linkeink
Nem működő CURL function.
Linkeink
Nem működő CURL function.