Csípőprotézis VI. 6. kerület Budapest


Létrehozás dátuma: 2022-04-27 00:00:00Csípőprotézis VI. 6. kerület Budapest


Csípőprotézis VI. 6. kerület Budapest

Röviden a csípőprotézisről

Acsípőprotézisegy művi úton előállított ízület, amit úgy dolgoztak ki, hogy ugyanazt a szerepet töltse be, mint egy valódi ízület. Műtéti beavatkozás szükséges a beültetéséhez.

Testünkben a csípő tölti be az talán a legfontosabb ízület feladatát, aminek az a dolga, hogy a combot a medencével összekösse. Ez az ízület rendkívül nélkülözhetetlen, hisz a mindennapi mozgásunkat támogatja, mint például a gyaloglás, kocogás, lépcsőhasználat. Erőteljes terhelés jut szerepül neki, mivel egész felsőtestünk súlya rá nehezedik. Ezért sajnos életkorunkkal arányosan romolhat az állapota, működése.


 

Legtöbbször előforduló probléma, hogy a csípőízület kopik. Ha ez bekövetkezik, merevvé válik, és fájdalmas érzéssel jár. Az így kialakult gyulladással átalakul a combcsont feje, aminek a következménye, hogy károsul a csípőízület. Sajnálatosan ezzel elindul egy visszavonhatatlan romlás, ami szükségszerűvé teszi implantátum alkalmazását. A beavatkozás lényege, hogy az elhasználódott ízületet eltávolítják, és a helyét egy protézis veszi át, mely segítségével a sérülés előtti állapot idézhető elő. Az implantátum többféle anyag kombinációjával állítható elő.

Horgony Legelső próbálkozás után sem álltak meg a fejlesztéssel, azóta is korszerűsítik, finomítják, hogy minél tökéletesebb implantátumokat hozzanak létre. Rengeteg anyag felhasználásával folytak kísérletek, hisz a cél az lenne, hogy az eredetivel minél megegyezőbb életet élhessenek a beavatkozáson átesettek, és ne kelljen több műtéten átesniük ezzel kapcsolatosan. Legelső próbálkozásokat 1750-ben Angliában rögzítették, amikor az ízületi problémák orvoslásával kísérleteztek. A következő fontosabb lépcsőfokra 1840-ben léptek, mikor is ízület pótlásával kísérleteztek, így javítva a beteg életszínvonalát. Ennek az eljárásnak az volt a lényege, hogy a csípőízület sérült részén javítanak, vagy cserét hajtanak végre. Kezdetben fával próbálták a helyettesítést, de ez nem bizonyult jó megoldásnak, negatív eredményekkel zárultak ezek a kísérletek.

A páciensek helyzete romlott. A következőkben a bőrt tesztelték, majd izomszövetek és egyéb szerves agyagokat is bevontak, de ezek se bizonyultak jó megoldásnak. Több évtized volt szükséges ahhoz, hogy próbára tegyenek pár mesterséges anyagot; ezek voltak az üveg, gumi, viasz, ezüstlemez. A tesztek alatt szembesültek azzal, hogy az ember szervezete alkalmatlan arra, hogy nagyobb „idegen” anyagot befogadjon. Irányt kellett változtatni. Jó pár évvel később, 1938-ban történt meg a legelső olyan beavatkozás, ahol rozsdamentes acélból készült protézis került felhasználásra. Csavarok segítségével került rögzítésre. Úgy tudjuk, hogy Sir John Charnley nevéhez fűződnek a rozsdamentes acél anyagú újítások. Ő volt, aki a 60-as években definiálta az alacsony súrlódású ízületképzést, mint fogalmat.

Legelső alkalommal a protézisét akril cementtel erősítették a csontszövethez. Későbbi fejlesztései után megfigyelték, hogy visszább estek a kopások, így egyre több sikeres műtétet hajtottak végre. Manapság már a protéziseket alkotó anyagok a fém, kerámiák és a műanyag. Fémből alakítják ki a szárat, nyakat, a combcsont fejéhez viszont kerámiát és fémet ötvöznek. Az acetabulum - azaz az ízületi vápa –rendszerint fém, kerámia és polimerek elegyéből tevődik össze. Szerencsére napjainkra már több lehetőség is adott az orvosok kezébe, hogy minél fájdalom – és komplikációmentesebb műtéteket hajtsanak végre, hosszú távú sikereket elérve.

Sajnos népbetegséggé váltak az ízületi problémák, így egyre több műtétre van szükség. Ebből és a hosszabb életkorunkból adódóan több ismétlő műtét lehetősége is fennáll, hisz a páciensek hosszabb élettartalommal rendelkeznek, mint a protézisek. Szerencsére a fejlesztések nem álltak meg, és az emberi szövet elemzései, értelmezései és segítségül szolgálnak, hogy a legmegfelelőbb protézis kerüljön felhasználásra. A legnagyobb kihívást a kopás csökkentése jelenti, tehát a cél, hogy ezt a folyamatot jobban megismerjék, elemezzék, hisz ez lehet a kulcs a fejlődésben.

Partnerek:

Menedszerszűrés
Szemhéjplasztika<-- Vissza a Csípőprotézis VI. 6. kerület Budapest blog oldalra!

További cikkeink

Papíráru Budapest Pest megye

Digitalizált világunkban egyre több olyan eszköz, tárgy szorul ki a piacról, amelyeknek a funkcióját ma már gépek vették át. Akadnak olyanok, akik ide sorolják az irodaszert, a papírárukat is. Tévednének? Vajon az elektronikában vakon meg lehet bízni? Vagy szükség van a régi, jól bevált irodaszerekre? Nézzük...

Elolvasom →

Irodatechnika és hálózati eszközök Budapest Budapest

Az irodatechnika elengedhetetlen tényezői
 
Kétség sem fér hozzá, hogy a hálózati eszközök elengedhetetlen faktorai az irodatechnikának. Mivel ez egy elég széles skálán mozog, így nem könnyű meghatározni, hogy mi az, ami a legfontosabb. Éppen ezért több részre lehet ezeket a hálózati eszközöket osztani: az elengedhetetlen kellékek és a luxus cikkek. Manapság számos ember dönt úgy, hogy saját vállalkozást indít, többek között ezért is fontos listázni, hogy mi az, ami nélkülözhetetlen, és mi az, amit ráér később beszerezni. Ez főként a még kezdetben lévő kisebb startup vállalkozásokra igaz.

Elolvasom →

Budapesti szolgáltatások Budapest

Hazánk origója, Budapest

Minden országban kiemelkedő szereppel bírnak a fővárosok. Ennek értelmében felmerülhet a kérdés, hogy vajon mitől lesz főváros, egy főváros? Országunkban ennek egészen egyszerű okai vannak:

-földrajzi középpont

-gazdasági centrum

Mégpedig azért, mert Budapest számos iparág fókuszaként dominál magyar járatban. Közelebbről megvizsgálva ezeket a tényeket, egészen biztos, hogy érdekes dolgok tárulnak fel előttünk.

Elolvasom →

Budapesti szolgáltatások Budapest Budapest

Hazánk origója, Budapest

Minden országban kiemelkedő szereppel bírnak a fővárosok. Ennek értelmében felmerülhet a kérdés, hogy vajon mitől lesz főváros, egy főváros? Országunkban ennek egészen egyszerű okai vannak:

-földrajzi középpont

-gazdasági centrum

Mégpedig azért, mert Budapest számos iparág fókuszaként dominál magyar járatban. Közelebbről megvizsgálva ezeket a tényeket, egészen biztos, hogy érdekes dolgok tárulnak fel előttünk.

Elolvasom →

Papíráru Budapest

Digitalizált világunkban egyre több olyan eszköz, tárgy szorul ki a piacról, amelyeknek a funkcióját ma már gépek vették át. Akadnak olyanok, akik ide sorolják az irodaszert, a papírárukat is. Tévednének? Vajon az elektronikában vakon meg lehet bízni? Vagy szükség van a régi, jól bevált irodaszerekre? Nézzük...

Elolvasom →
Oldal bemutatása
Blog oldalunkat azért hoztuk létre, hogy támogassuk a hazai Kis- és középvállalkozások Online jelenlétét a digitális marketing legmodernebb eszközeinek felhasználásával. A honlapunkon való megjelenéshez kérlek jelentkezz be kapcsolati oldalunkon.
Linkek

Kiemelt Partnereink:

menyasszonyi ruhakölcsönzés
lépcsőkorlátok
Crime prevention
Robot Coupe ipari botmixer
Gázszerelő
Kerti grillsütő
bor rendelés tokaj
- Fa mobilházak
- szőnyegtisztítás
- esztergálás
- kárpittisztítás
- Budapest
- Baz MMK
- Ameamed menedzserszűrés
- Hamvay Lang Down pillows

--------------------------------------
- műanyag ablak Budapest
- karpittisztitas.org
- állatpanzio
- bor rendelés
- motoroptimalizálás
- Chiptuning

- Chip tuning video

- Wikipedia

-szőnyeg tisztítás

- Gutta.hu

Számítástechnikai partnereink:

- iphone szerviz

Külföldi partnerek:

- Selfesteem2go.com
- Motivational quotes
- Entercom Group
- MMC chiptuning

TANÁCSADÁS a következő településeken:

Budapest 1. kerület, 2. kerület, 3. kerület, 4. kerület, 5. kerület, 6. kerület
Budapest 7. kerület, 8. kerület, 9. kerület, 10. kerület, 11. kerület, 12. kerület
Budapest 13. kerület, 14. kerület, 15. kerület, 16. kerület, 17. kerület, 18. kerület
Budapest 19. kerület, 20. kerület, 21. kerület, 22.kerület, 23. kerület

Győr, Miskolc, Pécs, Szeged, Debrecen Mosonmagyaróvár, Sopron, Fertőd, Kapuvár, Csorna, Győr, Pápa, Celldömölk, Sárvár, Kőszeg, Szombathely, Ják, Körmend, Szentgotthárd, Csepreg, Zalalövő, Vasvár, Jánosháza, Devecser, Ajka, Sümeg, Pécsvárad, Komló, Sásd, Dombóvár, Bonyhád, Bátaszék, Baja, Bácsalmás, Szekszárd, Tolna, Fadd, Paks, Kalocsa, Hőgyész, Tamási

Balatonboglár, Kaposvár, Csurgó, Nagyatád, Kadarkút, Barcs, Szigetvár, Sellye, Harkány, Siklós, Villány, Bóly, Mohács, Pécs, Szentlőrinc Andocs, Tab, Lengyeltóti, Simontornya, Enying, Dunaföldvár, Solt, Szabadszállás, Sárbogárd, Dunaújváros, Kunszentmiklós, Ráckeve, Gárdony, Székesfehérvár, Balatonföldvár, Siófok, Balatonalmádi, Polgárdi, Balatonfűzfő, Balatonfüred, Veszprém, Sátoraljaújhely

Szentes, Mindszent, Kondoros, Orosháza, Hódmezővásárhely, Szeged, Battonya, Mezőkovácsháza, Békéscsaba, Nagymaros, Nyergesújfalu, Kismaros, Göd,Szob, Rétság, Balassagyarmat, Romhány, Hollókő, Szécsény, Aszód, Hatvan, Monor, Lajosmizse, Soltvadkert, Kiskőrös, Kecel, Dusnok, Kiskunhalas, Jánoshalma, Bácsalmás, Kelebia, Röszke, Mórahalom, Kiskunmajsa, Kistelek, Kiskunfélegyháza, Bugac, Kecskemét, Tiszakécske

Nagykörös, Cegléd, Budaörs, Pécel, Gödöllő, Dunakeszi, Budakeszi, Szentendre, Dorog, Esztergom, Visegrád, Mátrafüred, Bátonyterenye, Salgótarján,Rudabánya, Szendrő, Edelény, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Ózd, Miskolc, Eger, Mezőkövesd, Füzesabony, Tiszafüred, Heves, Jászapáti, Kunhegyes, Újszász, Kisújszállás, Törökszentmiklós, Szolnok, Martfű, Tiszaföldvár, Túrkeve, Mezőtúr, Gyomaendrőd, Szarvas, Kunszentmárton, Csongrád, Abony, Nagykáta, Újszász, Jászberény, Jászfényszaru, Jászárokszállás, Lőrinci, Gyöngyös, Pásztó,Gyula, Sarkad

Békés, Mezőberény, Szeghalom, Berettyóújfalu, Biharkeresztes, Püspökladány, Karcag, Derecske, Nádudvar, Hajdúszoboszló, Debrecen, Balmazújváros, Hajdúböszörmény, Téglás, Hajdúhadház, Nyíradony, Újfehértó, Hajdúdorog, Mezőcsát, Polgár, Hajdúnánás, Tiszaújváros, Tiszavasvári, Tiszalök, Tokaj, Felsőzsolca, Szikszó, Szerencs, Sárospatak, Zalaszentgrót

Hévíz, Tapolca, Keszthely, Lenti, Zalakaros, Letenye, Nagykanizsa, Marcali, Böhönye, Fonyód, Balatonlelle,  Encs, Kisvárda, Nagyhalász, Vásárosnamény, Nyíregyháza, Mátészalka, Fehérgyarmat, Máriapócs, Nyírbátor, Nagykálló, Várpalota, Ajka, Herend, Mór, Kincsesbánya, Oroszlány, Kisbér, Tatabánya, Pannonhalma, Bábolna, Komárom, Tata, Pilisvörösvár, Bicske, Érd, Százhalombatta, Martonvásár, Százhalombatta, Gyál

Budapest egész területe:

Budapest 1. kerület, 2. kerület, 3. kerület, 4. kerület, 5. kerület, 6. kerület
Budapest 7. kerület, 8. kerület, 9. kerület, 10. kerület, 11. kerület, 12. kerület
Budapest 13. kerület, 14. kerület, 15. kerület, 16. kerület, 17. kerület, 18. kerület
Budapest 19. kerület, 20. kerület, 21. kerület, 22.kerület, 23. kerület
Kiemelt linkeink